Yksinkertaisuus
Mitä yksinkertaisempia tekniikkasi ovat, sitä helpommin saat ne toimimaan tarvittaessa.
Suoran linjan periaatetta noudattava voiman käyttö sinuun kohdistuvaa hyökkäystä vastaan on yksinkertaisin keino neutralisoida hyökkäys helpolla ja älykkäällä tavalla.

Suoraviivaisuus
Lähetä hyökkäyksesi suoraan kohteeseesi sieltä missä kätesi tai jalkasi ovat sillä hetkellä.
Älä tee latausliikkeitä käsilläsi tai jaloillasi ennen tekniikan suorittamista.
Wing Chun:in teorian mukaan “lyhin matka kahden pisteen välillä on suora linja.”

Liikkeen taloudellisuus
Liikaa energiaa on haaskattu käytettäessä laajoja pyöriviä näyttäviä liikkeitä.
Hyvän Wing Chun:in kannalta on välttämätöntä saavuttaa maksimaalinen teho mahdollisimman pienellä vaivalla. Lyhyt ja räjähtävä voima antaa sinulle taisteluun tehokkaat aseet joita vastaan on vaikea puolustautua.

Hyökkäys ja puolustus samanaikaisesti 
Wing Chun hyödyntää samanaikaista hyökkäystä ja puolustusta. Kun toinen käsi neutralisoi hyökkäyksen voiman, toinen palauttaa sen takaisin hyökkääjää itseään vastaan. Tämä on erittäin tärkeää liikkeen taloudellisuusteorian kannalta.

Rentoutuminen
Jännittyneisyys/jäykkyys hidastaa liikkeitäsi ja reaktioitasi. Rentous sallii sinulle paremman tuntoherkkyyden jolla reagoida vastustajan liikkeisiin, nopeammat reaktiot ja suuremman nopeuden/voiman hyökkäyksissäsi.

Pehmeän voiman käyttö
Pehmeyden käyttäminen antaa sinulle mahdollisuuden tuntea/aistia vastustajasi liikkeet helpommin ja reagoida niihin suuremmalla nopeudella, voimalla ja tarkkuudella.
Vain ollessasi pehmeä voit käyttää sisäistä voimaa. Ihmiset jotka ovat jäykkiä ja jännittyneitä harjoitellessaan chi sao:ta joutuvat helposti kokeneemman pehmeää voimaa käyttävän
Wing Chun harjoittelijan kontrolloimiksi.

Käytännöllisyys
Wing Chun on kehitetty olemaan käytännönläheinen ja helposti omaksuttava taito,
jonka periaatteet ja tekniikat ovat yksinkertaisia käyttää itsensä puolustamiseen.
Laajakaarinen korkea potku ei välttämättä ole kovinkaan käytännöllinen ollessasi ahtaassa tilassa tai suuressa väkijoukossa. Lyhyt räjähtävän nopea hyökkäys jalkatyötä ja käsiä käyttäen olisi todennäköisesti paljon käytännöllisempi. Käytä potkujasi ainoastaan silloin kun olosuhteet ovat oikeat niiden käyttämiseen esim. kätesi ovat jo käytössä torjumassa vastustajan hyökkäyksiä. Maalaisjärjen käyttö on tärkeää itsepuolustustilanteessa. On tärkeää pystyä sopeutumaan tilanteeseen selvitäksesi siitä.

Yin jaYang
Puolustautuminen on yin, hyökkääminen on yang. Yin ja yang eivät voi olla olemassa ilman toisiaan. Kun voima tulee sinua kohti, sinä vastaanotat sen(yin), imet hyökkäyksen voiman asentoosi samalla palauttaen sen(yang) räjähtävänä vastahyökkäyksenä.
Molemmat sekä hyökkäys että puolustus ovat yin:in ja yang:in vuorottelua.

Voiman synkronointi
Pehmeä voima lähtee maasta, asennon voimasta, lantion kontrollista ja vapautuu raajoista kohteeseensa. Energia matkaa ylös ruumiisi läpi jättäen jälkeensä vain tyhjyyden. Lyöntisi lähtee aaltomaisen rentoutuneesti sallien voimasi jatkaa kohteeseensa ja sen läpi.

Keskilinja teoria
Wing Chun:in keskilinjateoria pitää äärimmäisen tärkeänä kontrolloida keskilinjaa sinun ja vastustajasi välissä. Wing Chun:issa useat kulmat on säädetty suojaamaan tätä linjaa. Se on kaikkein tehokkain reitti hyökätä, ja usein se myös antaa sinulle ylivertaisen asetelman vastustajaasi nähden. Yritä aina saada vastustajasi keskilinja hallintaasi.