Mitä on Wing Chun?

Wing Chun on yksi suosituimmista Kung Fu-tyyleistä maailmalla. Se on etelä-kiinalainen Kung Fun tyylisuunta, joka perustuu suoraviivaiseen ja aggressiiviseen lähitaisteluun. Wing Chun pitää sisällään kaiken tarpeellisen; lyönnit, potkut, kyynärpää- ja polvitekniikat, tarttumisen, heitot sekä kaadot.

Tarinan mukaan Wing Chun on ainoa taistelulaji, joka on naisen kehittämä ja tunnetuksi tekemä. Noin 300 - 400 vuotta sitten Shaolin-nunna Ng Mui ymmärsi että suurin osa Shaolin Kung Fussa käytetyistä tekniikoista eivät olleet parhaita pienelle naiselle käytettäväksi taistelussa itseään suurempaa ja voimakkaampaa miestä vastaan. Hän ymmärsi myös sen, että naisen fysiikka ei vetänyt vertoja vahvan ja hyväkuntoisen miehen fysiikalle pitkäkestoisessa taistelussa. Nämä ajatukset mielessään hän kehitti itsensä puolustamiseen järjestelmän, joka mahdollisti pienemmän ja heikomman ihmisen (kuten hän itse) voittaa suuremman ja voimakkaamman vastustajan. Legendan mukaan Ng Muin kerrotaan olleen yksi harvoista, joka selviytyi Shaolinin temppelin tuhosta. Wing Chun sai nimensä nuorelta tytöltä Yim Wing Chunilta, jolle abbedissa Ng Mui taitojaan opetti.

Wing Chunin tehokkuus perustuu periaatteeseen, jonka mukaan lyhin matka kahden pisteen välillä on suora linja. Tekniikoissa pyritään mahdollisimman pienellä voimankäytöllä maksimaaliseen tehoon. Lähiottelua painottava suoraviivainen Wing Chun soveltuu yksinkertaisuutensa vuoksi hyvin myös itsepuolustukseen. Lähtökohtana on oman keskilinjan suojaaminen ja vastustajaan kohdennettu jatkuva energia. Kaikki tärkeimmät kohteet, joihin hyökätä, sijaitsevat kuvitellulla keskilinjalla. Omaa keskilinjaa pyritään suojaamaan kaikin keinoin samalla kun hyökätään vastustajan keskilinjalle. Vastustajan hyökkäykset ohjataan sivuun pienillä kehon ja käsien liikkeillä.

Harjoittelussa otetaan huomioon yksilön tarpeet ja ominaisuudet, joten laji sopii kaikenikäisille miehille, naisille sekä lapsille. Wing Chun on tehokas tapa oppia puolustamaan itseään ja siinä sivussa kasvattaa voimaa, itsetuntoa, kuntoa ja terveyttä. Useat kiinalaisten elokuvien tähdet, kuten Bruce Lee, Sammo Hung, Donnie Yen ja Stephen Chow, ovat harjoitelleet Wing Chunia ja tehneet sitä myös tunnetuksi elokuviensa välityksellä.

1. Siu Lim Tao

Pieni/nuori ajatus

Käsitekniikkapainotteinen lähietäisyydellä toimiva liikesarja

2. Chum Kiu

Sillan ylitys

Kontaktia hakevia ja etäisyyttä sulkevia tekniikoita harjoittava liikesarja

3. Biu Jee

Ampuvat sormet

Haasteellinen liikkuva liikesarja eri etäisyyksille, sekä suunnan ja korkeuden vaihdoksille. Biu Jee yhdistää eri tekniikat saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Muk Yan Yong

(wooden dummy) –harjoitukset, jotka tehdään puisen pölkyn kanssa. Pölkyssä on käsiä ja jalkaa kuvaavat ulokkeet.

Wing Chun:iin kuuluu myös kaksi asetta, pitkä sauva Luk Dim Boon Gwan(The Six and a half Point Pole) ja tuplaveitset Bat Jam Do (The Eight Chop Knives).